Juhlaetiketti





Päivitetty 17.2.


Hyvät juhlavieraat!


Tämän etiketin tarkoitus on opastaa juhlavieraita Patinan vuosijuhlaan valmistautumisessa ja perehdyttää juhlan eri käytäntöihin. Mikään ehdoton ohjenuora se ei kuitenkaan ole eikä sitä tarvitse orjallisesti noudattaa. Etiketti luo vain raamit, patinalaiset juhlan!

Perinteisesti vuosijuhlat ovat olleet arvokkaimpia akateemisia juhlia. Myös Patinan juhlista on pyritty tekemään arvokkaat, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että tunnelman tarvitsisi olla jotenkin muodollinen tai jäykkä. Tärkeintä on, että ihmisillä on hauskaa ja siinä sivussa päästään näkemään vanhoja tuttuja ja muita patinalaisia eri vuosikymmeniltä.


Juhliin valmistautuminen


Ilmoittautuminen


Ohje ilmoittautumiseen on kutsun yhteydessä. Kutsut lähetetään helmikuun aikana.

Pukeutuminen


Patinan vuosijuhlien pukukoodina on frakki tai tumma puku. Luultavasti juuri pukeutuminen aiheuttaa juhlavieraille eniten päänvaivaa ennen juhlia. Tässä on jotakin yleisiä etikettiohjeita ja toivomme, että näistä on jotakin apua pukeutumista miettiessä. On kuitenkin hyvä muistaa, että nykyisin etiketti on väljentynyt. Tyylillä toteutettu pukeutumisetiketin rikkominen on sallittua.

Miesten frakkiin kuuluu pitkäliepeinen, musta hännystakki silkkisillä kauluskäänteillä ja kokomustat käänteettömät housut, joiden sivusaumassa kulkee satiininauha. Rintataskuun taitellaan kapeaksi raidaksi valkoinen nenäliina. Mikäli miehellä on akateemisia ansiomerkkejä, rintataskuun ei laiteta liinaa. Takkia ei napiteta. Sen kanssa käytetään valkoista liiviä, joka näkyy edestä, takin alta, noin kahden senttimetrin verran. Takin voi sulkea valkoisella kumilenkillä, jota varten takin sisäpuolella on napit. Frakkipaita on valkoinen ja etumuksesta kovetettu ja sen kanssa käytetään valkoista frakkisolmuketta. Paidan napit ovat helmiäistä ja kalvosimet helmiäistä tai kultaa. Kalvosimien tulisi näkyä muutaman sentin takin hihojen alta.

Frakin kanssa käytetään mustia ohuita sukkia ja ohutpohjaisia kiiltonahkakenkiä tai niiden puuttuessa ohutpohjaisia mustia yksinkertaisen mallisia nahkakenkiä. Asuun voi lisätä valkoiset hansikkaat, varsinkin kun tiedossa on akateemiset tanssit. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa tai muita pukuun kuulumattomia koruja. Frakkia kannetaan ryhdikkäästi ja takin saa riisua vasta jatkoilla.

Myös tumma puku käy hyvin illan asuksi, mitään frakkipakkoa ei tietenkään ole. Huomioitavaa kuitenkin on, että smokki ei korvaa frakkia. Tumma puku voi olla musta, tummanharmaa tai tummansininen. Se on yleensä yksivärinen, mutta himmeästi raidoitettu liituraitakin käy. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen. Paita on valkoinen ja useimmiten varustettu kaksoiskalvosimilla. Solmion väri ja kuosi valitaan puvun värin mukaan, ja sen tulee olla hillitty. Kokomusta solmio on juhlissa etiketin vastainen. Kengät ovat mustat ja ohutpohjaiset. Sukat sovitetaan puvun väriin.

Naisten kohdalla pukeutuminen perustuu miesten pukeutumiseen. Kun naisen pöytäseuralainen (avec) pukeutuu frakkiin, nainen pukeutuu parhaimpiinsa eli täyspitkään, olkaimettomaan tai avokaulaiseen iltapukuun, jonka materiaali on juhlava. Lyhyt hame ei sovi vuosijuhliin. Juhla-asua täydentävät juhlakengät. Tällaisia ovat juhlavat lakerikengät, nahkakengät tai juhlasandaalit, jotka ovat pukuun väriltään ja materiaaliltaan sointuvat. Asuun kuuluvat hansikkaat ovat yleensä puvun väriset ja ne pidetään kädessä tervehtimisen, alkumaljan ja tanssin ajan. Ruokailun ajaksi ne riisutaan. Sormukset pidetään hansikkaiden alla, mutta rannekorut päällä.

Jos naisen pöytäseuralainen (avec) pukeutuu tummaan pukuun, nainen taas voi käyttää kapeampaa ja vähemmän avonaista iltapukua. Muutoin ohjeet ovat samat kuin jos seuralainen pukeutuu frakkiin.

Yleisesti ottaen naisten pukeutumisohjeet antavat naisille huomattavasti vapauksia toteuttaa pukeutumistaan omien mieltymystensä mukaan, joten näitä ohjeita ei pidä tulkita mitenkään ehdottomina. Myös raja frakkiin tai tummaan pukuun liittyvän pukeutumisen kohdalla on hämärtynyt. Mikäli nainen saapuu juhliin ilman avecia eikä siten voi etukäteen tietää pöytäseuralaisensa pukeutumista, on hänen pukuvalintansa täysin vapaa.

Yleisohjeina naisille voidaan esittää oikeastaan vain seuraavat ohjeet: Mekon tulee olla pitkä ulottuen nilkkoihin asti. Olkapäät tulee olla peitettyinä ainakin cocktail-tilaisuuden ja ruokailun ajan. Laukun on oltava hihnaton ja pieni. Sitä ei saa pitää pöydällä illallisen aikana.

Akateemiset arvomerkit

Patinan vuosijuhlien pukukoodiin kuuluvat akateemiset kunnia- ja ansiomerkit. Tämä tarkoittaa sekä koti- että ulkomaisten ylioppilasjärjestöjen ja valtion myöntämiä merkkejä ja nauhoja.

Patinan ainejärjestönauha tulee myyntiin piakkoin. Sitä saavat käyttää kaikki patinalaiset. Se kulkee miehillä frakin ja frakkiliivin alla, frakkiliivin ja paidan välistä oikealta olkapäältä vasemmalle kyljelle. Sopiva korkeus on frakkipaidan helmiäisnappien kohdalla. Nauha kannattaa kiinnittää olkapäältä, jottei nauha pääse kiertymään rumasti. Tumman puvun kanssa nauha tulee solmion päälle.

Naisilla Patinan nauha kulkee vasemmalta olkapäältä alas oikealle kyljelle. Kuitenkin, jos daamin puku on todella avokaulainen tai olkaimeton, nauhasta tehdään ruusuke sydämen puolelle vasemmalle rinnalle. Nauha ei siis saa koskettaa paljasta ihoa.

Muut ansio- ja kunniamerkit kiinnitetään vallitsevan käytännön mukaisesti. Mahdolliset muut kuin Patinan järjestönauha kiinnitetään Patinan nauhan alapuolelle.



Seremoniamestarit


Vuosijuhlien aikana seremoniamestareina toimivat Raigo Megerild ja Sanni Pietilä. He huolehtivat juhlien sujumisesta ja aikatauluista illan aikana. He kuuluttavat ohjelmanumerot, laulut, tauot ja kaikki muut mahdolliset asiat.

Lisäksi juhlissa on kaksi airuetta, jotka opastavat juhlavieraita siirtymisissä ja neuvovat ylipäätään. Heiltä löytyy tarvittaessa myös neulaa ja lankaa, laastaria yms.


Juhlien yleinen kulku



Saapuminen ja cocktail-tilaisuus


Vuosijuhlat alkavat rennolla cocktail-tilaisuudella kello 17:00 Väinö Voionmaa -salissa, osoitteessa Hämeenpuisto 28. Tilaisuuden aikana Ylioppilaskunta, ainejärjestöt ja muut edustavat tahot tuovat tapojen mukaisesti virallisen tervehdyksensä ja mahdollisen lahjan. Mikäli edustat jotakin tahoa, pyydetään asiasta ilmoittamaan ilmoittautumisen yhteydessä. Seremoniamestarit kuuluttavat tervehdykset.

Cocktail-tilaisuuden aikana julkaistaan Patinan 50-vuotishistoria. Julkaisemisen arvioitu ajankohta on kello 18:00.

Cocktail-tilaisuuden jälkeen siirrytään pääjuhlaan. Mikäli et osallistu cocktail-tilaisuuteen, saavuthan pääjuhliin riittävän ajoissa. Tarkoitus on, että pääjuhlan alkaessa kello 19:00 oltaisiin jo valmiina istumaan pöytiin.

Pääjuhla


Pääjuhla alkaa kello 19:00 Juhlatila Konsussa, osoitteessa Hämeenpuisto 28. Pääjuhla on siis samassa rakennuksessa cocktail-tilaisuuden kanssa. Juhlavieraita pyydetään saapumaan ajoissa. Juhlasalin ovet aukeavat 18:20. Juhlasalin lämpiössä on esillä pääjuhlan istumajärjestys, samoin baarista voi ostaa juotavaa.

Pääjuhla koostuu kolmen ruokalajin illallisesta sekä näiden väliin jäävästä konferenssitauosta. Juhlissa on pöytiintarjoilu. Menu sekä juhlan ohjelma löytyvät ohjelmavihkosesta. Ruokaillessa noudatetaan yleisiä pöytätapoja. Patinan vuosijuhlissa miehen pöytäseuralainen (mahdollinen avec) on plaseerattu hänen oikealle puolelleen. Naisen pöytäseuralainen on vastaavasti hänen vasemmalla puolellaan istuva mies.

Pääjuhla alkaa, kun kaikki juhlavieraat ovat löytäneet paikkansa. Juhlan alussa salissa jäädään seisomaan oman tuolin taakse (sekä miehet että naiset) ja seremoniamestareiden johdolla lauletaan Gaudeamus igitur. Tämän jälkeen juhlaväki istuutuu in corpore. Pöydässä voi esittäytyä ja tervehtiä pöytätovereita. Yleisten pöytätapojen mukaisesti kylmän ruoan kohdalla odotetaan, että koko pöytäseurue on saanut ruokansa ennen kuin ruokailu voi alkaa. Lämpimän ruoan kohdalla riittää, että lähin seurue on tarjoiltu.

Pöydistä voi poistua vapaasti, mutta toivomme, että näin ei tehtäisi illallisen aikana tarpeettomasti. Puheiden aikana toivomme, että juhlaväki rauhoittuu kuuntelemaan ja tällöin juhlasalissa ei turhaan liikuttaisi. Konferenssitauko pidetään pääruoan jälkeen. Seremoniamestarit kuuluttavat sen. Hyvien tapojen mukaisesti matkapuhelimet joko suljetaan tai pidetään poissa näkyvistä juhlien aikana.

Pääjuhlan aikana lauletaan. Laulujen sanat löytyvät ohjelmavihkosesta ja seremoniamestarit kuuluttavat laulut. Aikataulusyistä pääjuhlissa ei valitettavasti ole vapaata sanaa. Kuitenkin jokainen juhlavieras voi kirjoittaa tervehdyksensä vieraskirjaan, joka on esillä koko juhlien ajan: cocktail-tilaisuudessa, pääjuhlassa ja jatkoilla.

Patinan vuosijuhlilla on käytössä klassinen skoolausjärjestys. Skoolaus tapahtuu pääsääntöisesti laulujen jälkeen siten, että miehet kohottavat lasiaan ensin oikealla puolellaan istuvalle pöytäseuralaiselleen (avec), sen jälkeen vasemmalla puolellaan istuvalle naiselle ja lopuksi vastapäätä istuvalle naiselle. Naiset vastaavasti skoolaavat ensin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäiselle miehelle. Vedellä skoolaus on etiketin vastaista, paitsi laulettaessa vedestä.

Tupakointi tapahtuu vain konferenssin aikana sille erikseen varatussa tilassa. Tämä ilmoitetaan tarkemmin pääjuhlan yhteydessä.


Tanssiaiset


Juhlaillallisen jälkeen on tanssin vuoro. Tanssiaiset alkavat vanhoilla, monille tutuilla tansseilla: Mignon eli kehruuvalssi ja Cicapo. Tämän jälkeen on vuorossa tavallisempia paritansseja.

Jos Cicapo ja kehruuvalssi ovat päässeet unohtumaan, niin yksin sen takia ei tarvitse jättää niitä tanssimatta. Nimittäin Patina järjestää tanssinopetusta ennen vuosijuhlia.


Jatkot


Tanssiaisten jälkeen siirrytään jatkoille yhteiskuljetuksella. Jatkoilla on luvassa pientä purtavaa sekä tanssilattia DJ:neen.

Sillis


Juhlia seuraavana päivänä sunnuntaina 7.4.2013 on sillis Yo-talolla, Tamyn tilossa, osoitteessa Kauppakatu 10. Silliksellä ei ole etikettiä eikä mitään pukukoodia, mutta toivomme juhlavieraiden juhlivan sellaisella antaumuksella, että vaatteiden vaihtamiselle vuosijuhlien aikana ei jää aikaa.

Silliksellä on tarjolla aamupala, joka kestää pitkälle sunnuntaihin. Sillis maksetaan erikseen illalliskortin yhteydessä.



Raigo Megerild ja vuosijuhlien toimikunta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti